Terug naar overzicht

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen.

Dit betekent dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.

VOOR WIE?

Ben je de nieuwe eigenaar van een woongebouw met een EPC-label E of F? Dan zal je verplicht worden om binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht,...) de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

De renovatieverplichting geldt:
bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
  • bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
  • bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht
  • voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht.

De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. 

BOETES?

Indien je het label niet tijdig behaald, kan er een administratieve geldboete opgelegd worden. Deze starten vanaf 500 euro, maar kunnen oplopen tot maar liefst 200.000 euro.

Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.

MEER WETEN?

Onze vastgoedexperten staan voor je klaar om advies en aanbevelingen te geven. Of neem een kijkje op de website van de Vlaamse Overheid.     www.vlaanderen.be

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen.
Contacteer ons
Gelieve uw aanspreking in te vullen
Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden